Príprava, skúsenosti a zážitky z fotení


Začnem rovno tým, že tieto fotky sú podľa mňa fakt M E G A a odporúčam vám pozrieť tento článok až do konca. Dávnejšie som sa vás na instagrame pri tejto fotke pýtala, o čom by ste si chceli prečítať. Vtedy mi Kriss, ktorá je mimochodom autorkou týchto vydarených fotiek, dala skvelý tip. Napísať článok o tom, ako prebieha fotenie na blog, aké mám skúsenosti, či zážitky s fotením a s kým som doteraz fotila. K týmto fotkám téma ako vyšitá, čo poviete? Tak teda poďme na to...


Príprava na fotenie nie je taká jednoduchá, ako sa možno na prvý pohľad zdá. Vymyslieť outfit, ktorý by bol niečím výnimočný a originálny, chce zopár strávených hodín pred šatníkom. Samozrejme, niekedy to ide "od ruky" a hneď mám vymyslených niekoľko outfitov. Zvyčajne sa mi to stáva, ak si kúpim na seba niečo nové, haha. Ideme ďalej. Outfit máme vymyslený, teraz je potrebné popremýšľať nad miestom fotenia. Je dôležité nájsť také miesto, v ktorom by daný outfit pekne vynikol, a to je ťažký oriešok. Dosť často si lámeme hlavu nad tým, kde pôjdeme fotiť a nie je to vôbec jednoduché. Nie všade je povolené fotiť alebo nie všade nám dovolia, treba tiež brať do úvahy počasie, ak plánujeme fotiť v exteriéri, a ďalšou vecou je "skĺbiť" čas. Nielen ten môj, ale aj osoby, ktorá má bude fotiť. Bohužiaľ, nie vždy máme príležitosť a čas si niekam vyjsť a nafotiť pekné zábery mimo svojej komfortnej zóny, preto je potrebné vedieť sa vynájsť. Po úspešnom hľadaní a nafotení záberov, prichádza na rad samotný výber a úprava fotiek. Výsledok by mal vyplývať zo spokojnosti oboch strán. Je dôležité si uvedomiť, že táto spolupráca je 50 na 50. Nikto nie je vyššie ani nižšie. Obe strany by mali byť spokojné so svojim výsledkom, pretože každá sa na tom podieľala rovnako. 

Nie je jednoduché nájsť človeka, ktorý bude mať rovnako voľný čas ako vy, zhodnete sa na výsledku a bude pre vás flexibilný.

Skúsenosti sú za posledných takmer päť rokov blogovania rôzne. Je to tímová práca a preto si pochopiteľne ľudia nie vždy sadnú, rozumejú a nie vždy si vedia veci vydiskutovať. Komunikácia je podľa mňa večným problémom našej spoločnosti. Ľudia vedia nadávať, dať rýchlu bodku za všetkým, otočiť a uraziť sa a bez slov odísť. Podľa mňa to nie je správne. Nikto z nás nie je ideálny a nie každému musím byť sympatická a nie každému sa musí so mnou dobre spolupracovať, a to platí aj naopak. Lenže, ak mi dotyčná osoba nepovie, čo jej prekáža, v čom by som sa mala zmeniť, tak sa samozrejme ani nezmením, keďže si tieto veci neuvedomujem a neviem, čo robím zle. To je jedna povedzme z negatívnych skúseností, ktorá sa mi stala, ďalej mám len samé pozitívne skúsenosti. Všetky fotenia a ľudia, čo ma fotili mi niečo dali, niekam ma posunuli. Preto nebudem písať, s ktorými sa mi fotilo dobre a s ktorými nie. Ja si vážim prácu všetkých ľudí, s ktorými som mala tú možnosť spolupracovať a veľmi rada na to spomínam. Dokonca si pamätám všetky fotenia, naozaj! Ak si začnem prezerať staré outfity, hneď sa vrátim v čase a vybaví sa mi každý moment. 


Zážitky, tak tie samozrejme sú. Prvým zážitkom bolo pre mňa nočné fotenie (ešte neskúsená, teraz už trochu viac), kedy ma fotili dvaja profesionálni fotografi a neskôr som s jedným z nich odštartovala profi fotky na blog (dovtedy ma fotila digitálnym fotoaparátom a neskôr zrkadlovkou mama). Odvtedy fotím už len s ľuďmi, ktorí aktívne fotia a majú s fotením skúsenosti. Výsledok si môžete pozrieť TU aj TU. S mamou som si užila veľa vtipných poznámok od ľudí, napr. "aha, ona jej fotí nohy, to čo, haha", a my sme pritom fotili detail topánok. Popravde si z takýchto rečí a celkovo reakcií ľudí nerobím nič, asi som sa vycvičila a obrnila proti tomu. Ďalším zážitkom bolo pre mňa analógové fotenie (TU), ktoré ma vždy lákalo, tak ako má dnes láka fotenie v ateliéri alebo umelecké zábery spojené s architektúrou. Som tiež veľmi rada, že mám fotky so svojimi obľúbenými slnečnicami (TU). Najdlhšie fotím s Kriss Torjai, preto je autorkou väčšiny fotiek na blogu. Pozná ma dobre, vie kedy má zachytiť správny moment a vie čo sa mi páči. Mám rada fotky, ktoré sú trochu netradičnejšie, preto skúšame rôzne pózy či miesta na fotenie, a preto nám to spolu funguje. Momentálne ma začala fotiť ďalšia šikovná slečna Natália Madziková a na spoločnú spoluprácu sa tiež veľmi teším. Náš prvý výsledok ste mohli vidieť TU a na ďalšom sa už pracuje. Tu by som rada podotkla, že je vidieť, že to bolo naše prvé fotenie a nielen tu, ale vždy, keď idem fotiť s novou osobou, tak to skratka je vidieť, a ja tieto momenty milujem a rada si potom porovnávam našu prácu na začiatku a neskôr. Vtedy je pekne vidieť ten postup nahor. Veľmi sa teším na to, čo príde, čo nové sa naučím a koho opäť spoznám. Mám rada toto moje hobby :).


Nakoniec som sa rozpísala až až a vedela by som pokračovať, no nastal čas zastaviť sa. Ak máte nejaké otázky k tomuto článku alebo nápady na iné témy, sem s nimi. Pýtajte sa, dajte návrh, budem len rada. A ako sa vám páčia tieto fotky? Sú super však? Ďalšie fotenie, ktoré bude patriť medzi moje srdcovky <3.



#OOTD: shirt - Camaieu  •  pleated pants - Romwe  •  slippers - Topankovo  •  glasses - Romwe  •  chain - Parfois 








0 Komentáre